SGK’da geriye dönük cezalar kaldırıldı

Giriş
Güncellenme
SGK’da geriye dönük cezalar kaldırıldı
SGK

 

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Fatih Acar, Torba Yasa Tasarı kapsamında SGK ile ilgili yapılan düzenlemelerin TBMM’den geçtiğini belirterek, SGK’ya borcu olanların yeni düzenlemeden yararlanmaları için seferberlik başlattıklarını söyledi. SGK’nın 4A sigortalılarıyla ilgili 29,7 milyar, 4B sigortalıları kapsamında 19,8 milyar TL olmak üzere toplam 50 Milyar TL’ye yakın alacağının bulunduğunu, yeni düzenleme ile bu borcun da yapılandırma kapsamında olduğunu belirten Acar, bin TL’nin üzerindeki tüm borçlulara mektup gönderilerek yeni düzenleme kapsamında borçlarını ödemelerini isteyeceklerini kaydetti.

Samsun’a gelen Sosyal Güvenlik (SGK) Kurumu Başkan Yardımcısı Fatih Acar, Torba Yasa Tasarısı ile ilgili basın toplantısı düzenlendi. SGK İl Müdürlüğü binasında gerçekleştirilen toplantıda Acar, Torba Yasa Tasarı kapsamında yapılan düzenlemelerden SGK’ya borcu bulunanların ne şekilde yararlanacaklarını anlattı. SGK’ya borcu bulunanların yeni düzenleme kapsamında başvuruda bulunmalarının borçluların lehine olan bir durum olduğunu belirten Acar şöyle konuştu:
“Yapılandırma konusunda bizimle ilgili hükümler TBMM’den geçti. Bir işyerine bağlı olarak çalışanları ifade eden 4A kapsamında 19.4 milyar pirim aslı, 10.3 TL gecikme cezası olmak üzere toplam 29.7 milyar TL’lik bir alacağımız var. Bağımsız çalışanları ifade eden eski tabirde BAĞ-KUR’ lularla ilgili 4 B kapsamında toplam 19.8 milyar TL pirim alacağımız bulunuyor. Yani toplam bazda bakıldığı zaman 50 Milyar TL’ye yakın bir kurum alacağımızın tahsili söz konusu. Bu kanun o açıdan bizim için son derece önemli. Bu borcun tahsil edilmesi sadece kamu kurum açısından bizleri ilgilendirmiyor. Sonuçta vatandaşlarımızla ilgili sigortalılarımızla ilgili çok önemli bir hak geliyor.”

GERİYE DÖNÜK CEZALAR KALDIRILDI

Yasanın, 2010 Kasım ve önceki aylara ilişkin olan ve kanunun yayınlandığı tarihten önce tahakkuk ettiği halde ödenmeyen borçları kapsadığını hatırlatan Acar sözlerini şöyle sürdürdü:
“Sigorta pirimi, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası pirimi ve sosyal güvenlik destek pirimi, SGK tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı, isteğe bağlı sigorta pirimi, topluluk sigortası pirimi, her türlü idari para cezaları ve 2008 yılında kabul edilmiş olan 5510 sayılı kanunun geçici 24 ve 25’inci maddeleri kapsamındaki yapılandırmada borçlarını ödeyemeyenler olmak üzere bize borcu olan bütün herkesi ilgilendiren çok önemli bir yasal düzenlemeyi hayata geçirmiş oluyoruz. Pirim ve benzeri alacaklar, ödeme sürelerinin bittiği tarihten, bu kanunu yayınlandığı tarihe kadar borç asılları ve TEFE – TÜFE ile birlikte bunları ödemeleri durumunda geriye dönük gecikme zammı, gecikme cezası, diğer cezaların tamamı ortadan kaldırılmış oluyor. Dolayısıyla bu sigortalılar açısından borçlularımız açısından son derece önemli bir avantaj.”

YÜZDE 50’ Sİ SİLİNİYOR

İdari para cezalarının TEFE ve TÜFE ile ödenmesi durumunda yüzde 50’lik bir kısmının silineceğini söyleyen SGK Kurumu Başkan Yardımcısı Fatih Acar şu bilgileri verdi:
“Yine dava aşamasında olan pirim alacakları ile ilgili davadan ihtilaftan vazgeçilmesi durumunda yüzde 75’i kaldırılıyor. Başvuru süresi kanun yayınlandığı tarihi izleyen 2’inci ayın sonuna kadar. Eğer Şubat ayında kanun yayınlanırsa, Nisan ayı sonuna kadar bize borçlularımız müracat edebilecekler. Ödenecek tutarların ilk taksidinin bu kanun yayınlandığı tarihi izleyen 4’üncü aydan başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde ödenmesi zorunluluğu var. Borçlular borçlarını peşin ödeyebilecekleri gibi vadeli de ödeyebilirler. Taksit yapılması halinde 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitle ödeyebilirler.”

Fatih Acar, bin TL’nin üzerinde borcu olanlara SGK tarafından mektup gönderileceğini belirterek, “Bin TL’nin üzerinde borcu olanları tespit ediyoruz. Göndereceğimiz mektupta yeni düzenlemeler hakkında bilgi verilecek. Bin TL’nin üzerinde borcu olan herkes bu borcu yatırmasının ne kadar önemli olduğunu öğrenecek. Yasadan yararlanmalarının avantajları ifade edilecek” dedi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sigortalılık Kapsamı

15 Mart 2022 14:51, Salı

Sigortalılık Kapsamı Bir işverenin emrinde hizmet akdiyle çalışanlar, Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar, Kamu idarelerinde kamu görevlisi olarak çalışanlar Tarımda kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar Tarımda hizmet akdiyle süreksiz çalışanlar İsteğe bağlı sigorta primi ödeyenler, sigortalılık kapsamındadır. Ayrıca, Sigortalılık kapsamında, 6111 sayılı Kanunla; 10 günden az çalışması olan ticari taksi ve dolmuş şoförlerinin […]

Kısa Vadeli Sigorta Kolları

11 Mart 2022 17:51, Cuma

Kısa Vadeli Sigorta Kolları Kısa vadeli sigorta kolları uygulamaları ile sigortalının işe veya çalışmaya başlar başlamaz oluşabilecek risklere karşı, sigortalıya veya yakınlarına koruma sağlanması amaçlanmaktadır. Kısa vadeli sigorta kollarını nitelikleri bakımından, “Mesleki Risk” ve “Sosyal Risk” sigorta kolları olmak üzere iki ana grup altında toplamak mümkündür. – Mesleki Riskler: İş Kazaları ile Meslek Hastalıkları, – […]

Sağlık Hizmetleri Diş Tedavileri

10 Mart 2022 17:17, Perşembe

Sağlık Hizmetleri Diş Tedavileri   Sağlık Hizmetleri Diş Tedavileri Kemik içi implantların bedelleri ödenmez. Ancak; a) Maksillofasiyal travma, kist ve tümörlere bağlı olarak gelişen, maksiler ve mandibuler kemikte aşırı doku kaybının olduğu vakalarda, b) Alt ve üst çenede tek taraflı serbest sonlu dişsizlik vakalarında, c) Konjenital diş eksikliği vakalarında, ç) Dudak damak yarığı vb. doğumsal […]

İşyeri Dosyalarında Devir Ve İntikal İşlemleri
03 Mart 2022 17:14, Perşembe

İşyeri dosyalarında devir ve intikal işlemleri   İşyeri dosyalarında devir ve intikal işlemleri İşyeri bildirgesi, sigortalı çalıştırılan bir işin veya işyerinin devri halinde, yeni işveren tarafından, en geç işin veya işyerinin devralındığı tarihi takip eden on gün içinde işyerinin işlem gördüğü Kurumun ilgili ünitesine gönderilecektir. İşyeri bildirgesi, gerçek kişi olan işverenin ölümü halinde ise, mirasçılarınca, […]

Emeklilikten Sonra Tekrar Çalışma(SGDP)
02 Mart 2022 15:19, Çarşamba

Emeklilikten Sonra Tekrar Çalışma(SGDP) Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) nedir? Emeklilikten Sonra Tekrar Çalışma (SGDP) Belirli yaş, sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı şartını yerine getirip emeklilik ve yaşlılık aylığı bağlanan sigortalıların yaşlılık aylığı kesilmeden hizmet akdine tabi çalışmaları halinde işverenlerinden alınan primdir.   Sigortalıların sosyal güvenlik destek primi uygulamasına tabi olup olmadıkları ve uygulamada […]

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir