SGK İş Kazası Bildirim Süresi 2018 Nedir? Cezası Ne Kadardır?

Ne yazık ki, ülkemizde iş kazaları oldukça fazla yaşanmaktadır. Bu iş kazalarının bazıları önemli sonuçlara sebebiyet vermese de, bazıları ölüm de dahil çok büyük sonuçlara neden olabilmektedir. Bu nedenle, iş kazalarını önleyebilmek adına azami tedbirlerin alınması ve işveren ve işçilerin bu konuda oldukça dikkatli olmaları büyük önem arz etmektedir.

Giriş
Güncellenme
SGK İş Kazası Bildirim Süresi 2018 Nedir? Cezası Ne Kadardır?

Ne yazık ki, ülkemizde iş kazaları oldukça fazla yaşanmaktadır. Bu iş kazalarının bazıları önemli sonuçlara sebebiyet vermese de, bazıları ölüm de dahil çok büyük sonuçlara neden olabilmektedir. Bu nedenle, iş kazalarını önleyebilmek adına azami tedbirlerin alınması ve işveren ve işçilerin bu konuda oldukça dikkatli olmaları büyük önem arz etmektedir.

İş kazalarının yaşanması durumunda işveren ne yapmalıdır? İş kazası bildirimini nereye ve ne zaman yapmalıdır? SGK iş kazası bildirim süresi 2018 nedir? Yapılmaması durumunda ne tür cezalar ile karşılaşılmaktadır?

Tüm bu önemli soruların cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

İş kazası ne anlama gelmektedir?

İşçiyi bedenen veya ruhen olumsuz olarak etkileyen ve onu engelli hale getiren olaylara iş kazası denilmektedir. Bir olayın iş kazası olarak sayılabilmesi için şu durumlardan en az birisi söz konusu olmalıdır:

  • İşçi, kazayı iş yerinde geçirmelidir.
  • İşçi, iş yerinde olmasa bile işveren tarafından verilen bir işi yaparken iş kazası geçirmelidir.
  • İşveren tarafından tedarik edilen bir araç ile işe gidiyor veya geliyorken iş kazası geçirmelidir.

Yukarıdaki durumlardan herhangi birisi söz konusu olmuş ise olay, iş kazası olarak nitelendirilir.

SGK iş kazası bildirim süresi 2018 nedir? İş kazası durumunda ne yapılması gerekmektedir?

Kazanın niteliği ve yeri, SGK iş kazası bildirim süresini belirlemektedir.

  • Eğer işçi kaza geçirmiş ise hemen kolluk kuvvetlerine haber vermelisiniz. Kaza sonrası 3 iş günü içerisinde ise SGK’ya bildirimde bulunmalısınız.
  • Eğer kaza iş yerinin dışında olmuş ise işverenin kazayı öğrenmesinden itibaren 3 iş günü içerisinde SGK’ya bildirimde bulunmalısınız.
  • Eğer kaza kara, hava veya deniz araçlarında olmuş ise araç ülkeye döndüğü tarihi izleyen ilk iş gününden itibaren 3 iş günü içinde SGK’ya bildirilmelidir.

SGK iş kazası bildirimi nasıl yapılmalıdır?

Eğer zamanında iş kazasını bildirmemişseniz, bu durumda mücbir sebeplerinizi SGK’ya bildirebilirsiniz. Mücbir sebeplerinizi belgelendirebiliyorsanız, bu sebebin ortadan kalktığı tarihten sonraki 3 iş gününde durumu SGK’ya bildirmelisiniz.

İşverenler, iş kazası bildirimini internetten yapabilirler. Dilerlerse durumu, posta yoluyla da iletebilirler. Yine, doğrudan SGK İl Müdürlüğü’ne gidilerek de durum bildirilebilir. Posta yoluyla bildirim yapılacaksa bildirimin iadeli taahhütlü olmasına dikkat ediniz.

SGK iş kazası bildirim süresi cezası 2018 ne kadardır?

2018 yılı için SGK iş kazası bildirim süresi cezası  en az 2.702 TL’dir. Eğer, işveren iş kazasını zamanında SGK’ya bildirmez ise bu ceza işverene verilecektir.

Ayrıca, süresi içerisinde bildirimde bulunulmadığı durumda, işçi raporlu olacak ise SGK’nın ödemesi gereken rapor ücretini de işveren işçiye ödeyecektir.

İstihdam edilen kişi sayısı ve faaliyet alanına göre aşağıdaki cezalardan birisi ödenir:

10’dan az çalışanı olan işyerleri için;

  • Az tehlikeli ise 3092,00 TL
  • Tehlikeli sınıfta ise %25 arttırılır. Yani 3865 TL
  • Çok tehlikeli sınıfta ise %50 arttırılır yani 4638,00 TL

10 ile 49 çalışanı olan işyerleri için;

  • Az tehlikeli ise aynı miktarda yani 3092,00 TL
  • Tehlikeli sınıfta ise %50 arttırılır yani 4638,00 TL
  • Çok tehlikeli sınıfta ise %100 arttırılır yani 6184,00 TL

50’den Fazla Çalışanı olan işyerleri için;

  • Az tehlikeli sınıfta ise %50 arttırılır yani 4638,00 TL
  • Tehlikeli sınıfta ise %100 arttırılır yani 6184,00 TL
  • Çok tehlikeli sınıfta ise %200 arttırılır yani 9276,00 TL

SGK iş kazası bildirim dilekçesi için tıklayınız.

İşgücü maliyetleriniz çok mu fazla? SGK prim teşvikleri isimli yazımızda işgücü maliyetlerinizi nasıl azaltabileceğinizi anlatıyoruz! Ayrıca, SGK evlilik izni kaç günisimli yazımızı inceleyebilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Konut Kapıcılığında Kolay İşverenlik

16 Şubat 2022 14:14, Çarşamba

Konut Kapıcılığında Kolay İşverenlik   Konut Kapıcılığında Kolay İşverenlik Konut kapıcılığı/apartman yönetimi işyerleri 01/03/2019 tarihi itibariyle kolay işverenlik kapsamına alınmıştır. 1/3/2019 tarihinden önce tescil edilmiş konut kapıcılığı işyeri işverenlerinin kolay işverenlik kapsamına geçişte yeniden işyeri bildirgesi ve sigortalı işe giriş bildirgesi vermelerine gerek bulunmamaktadır.  Konut Kapıcılığında Kolay İşverenlik Ancak tescilli işyerlerinde yeni bir sigortalı çalıştırılmaya […]

İşyeri Bildirgesinin Verilmesi

15 Şubat 2022 16:15, Salı

İşyeri Bildirgesinin Verilmesi   İşyeri Bildirgesinin Verilmesi 5510 sayılı Kanunun 11 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan düzenlemeye istinaden işverenler, örneği Kurumca hazırlanacak işyeri bildirgesini en geç sigortalı çalıştırmaya başladığı tarihte, Kuruma vermekle yükümlü tutulmuşlardır. Bu doğrultuda işyerinde, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı çalıştıran, sigortalı çalıştırılan bir işyerini devir alan […]

İşverenler Açısından Kayıt Dışı İşçi Çalıştırmanın Olumsuz Sonuçları

24 Ocak 2022 22:41, Pazartesi

İşverenler Açısından Kayıt Dışı İşçi Çalıştırmanın Olumsuz Sonuçları   İşverenler Açısından Kayıt Dışı İşçi Çalıştırmanın Olumsuz Sonuçları Kayıt dışı istihdamın toplumun sosyal ve ekonomik değerleri üzerinde birçok olumsuz etkisi bulunmakta, sadece çalışanlar değil işverenler açısından da istenmeyen sonuçlara yol açmaktadır. İşyerinde yaşanacak iş kazası ve meslek hastalıkları karşısında devlete ve işçilere karşı mesuliyet doğar. Ciddi […]

İş kazası geçiren taşeron işçi ne yapmalı?
04 Aralık 2021 19:02, Cumartesi

İş kazası geçiren taşeron işçi ne yapmalı? İş kazası geçiren taşeron işçi ne yapmalı? işin yapıldığı bölümde özlük hakları bakımından taşeron firmanın işçisidir. Orada kaza geçirdiği an itibariyle amirleri tarafından en yakın hastaneye götürülmelidir.    İş kazası geçiren taşeron işçi ne yapmalı? Taşeron işçinin hastaneye ulaştıramadığı durumlarda bulunduğu mekanda ilk yardımın yapılması zorunludur. Burada dikkat […]

E-Devlet Hastane Randevu Alma
30 Ağustos 2019 14:02, Cuma

Çağımızın hızlı şekilde kullanılmaya başlanan internet sayesinde sağlık alanında çeşitli kolaylıklar sağlanmaya başlanmıştır. Sağlık Bakanlığı önderliğinde düzenlenen E-Devlet hizmet ağı üzerinden artık hastalar hastanelerden kolay bir şekilde sıra alabilecekler. Normal zamanda hastaneye giden hastalar öncelikle sabah erken saatler de muayene sırası için kuyrukta bekler, ardından da saatlerce doktorun kapısında bekler. Hastalar için zorlu ve meşakkatli […]

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir