SGK ile Bağ-kur Arasındaki Farklar Nelerdir?

Giriş
Güncellenme
SGK ile Bağ-kur Arasındaki Farklar Nelerdir?

SGK ile Bağ-kur Arasındaki Farklar Nelerdir?

SGK ile Bağ-kur Arasındaki Farklar Nelerdir? Emeklilik hesaplamalarında önemli farklar bulunmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu altında SGK (4-A), Bağ-Kur (4-B) ve emekli sandığı (4-C) çalışanlar mevcuttur.

SGK ile Bağ-kur Arasındaki Farklar Nelerdir? SGK (4-A) ile Bağ-Kur (4-B) arasındaki çalışan ve emekli açısından farkları,  birbirlerine göre avantajları ve dezavantajları ile ilgili bilgileri yazının devamında bulabilirsiniz. 

SGK ve Bağ-Kur Emekliliği Nedir?

Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan emeklilik, sigortalı çalışanın yaşı ilerlemesi sonucu çalışma performansının düşmesine bağlı olarak gelir kaybı yaşamaması ve geçimini sağlayabilmesi amacıyla bağlanan aylıktır. Bağ-Kur emekliliği ise; kendi işlerini yapan serbest meslek sahibi kişilerin Bağ-Kur çatısı altında emekli olabilmesidir. Bu bağlamda Bağ-Kur çatısı altındaki serbest meslek sahibi kişi, sigorta primlerini de kendileri ödemektedir. Böylelikle sağlık hizmetlerinden yararlanabilir ve sonrasında da emekli olabilirler. Bağ-Kur emekliliğinde üç farklı tarih için şartlar şunlardır:

  • 1 Ekim 1999 öncesinde primi ödenenler
  • 1 Ekim 1999 ila 30 Nisan 2008 tarihleri arasında primi ödenenler
  • 1 Mayıs 2008 sonrasında primi ödenenler

SGK ile Bağ-Kur Emekliliği Arasındaki Farklar Nelerdir?

Hangi kurumdan emekli olacağınız önemli bir husustur. Bu statüye bağlı olarak emeklilik için ödenmesi gereken prim gün sayısı, yaş şartı ve emeklilikte alınacak olan emeklilik maaşı değişiklik göstermektedir. Bu durumda Sosyal Güvenlik Kurumu’na geçmek birkaç farklı avantaj sağlamaktadır. Bu avantajlar aşağıdaki gibi ifade edilebilir: 

  • 2000 yılı öncesi Bağ-Kur’luların SGK’ya geçmesi durumunda emekli aylıkları %10 ile %15 civarı daha yüksek bağlanmaktadır. 
  • 10 yıla kadar varan erken emeklilik imkanına kavuşma avantajı vardır. 
  • Bağ-Kur’da kadınlar 7200 gün, erkekler ise 9000 gün prim ödemek zorundadır. Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan ise 5000-7200 gün prim ödenerek emekli olunabilir. 
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’nda 8 Eylül 1999 öncesi işe başlayanlarda 3600 günle emeklilik hakkı varken, Bağ-Kur’da en az 5400 gün prim ödenmesi halinde emeklilik hakkı var.

Kendi İşini Kuranlar Emeklilik Avantajı Sağlamak için Ne Yapabilir?

Şirketinizin vergi mükellefi iseniz, Bağ-Kur kapsamında sigortalı olmalısınız. Şirketiniz için ihtiyaç duyabileceğiniz tüm finansal süreçleri yönetebilmeniz amacıyla Mükellef ile sizlere kolaylık sağlamakta ve çözüm sunmaktayız. Vergiye tabi olan tüm dokümanlarınızın takibini Mükellef ile yapabilirsiniz. Böylelikle hem kişisel hem de şirketiniz için en büyük yatırımı yapmış olursunuz.

Emeklilik için 25 Yıl ve 9000 bin gün şartını yerine getirmesine 3,5 yıl kalan Bağ-kur’lu bir işveren yanında çalışmaya başlar ve 3,5 yılı (1261) SGK‘lı olarak primleri tamamlar ise, Emeklilik statüsünü SGK’ya çevirmiş olur . Bu durum da kendisine daha az prim ödeme ve en az yüzde 15-20 daha fazla emekli maaşı bağlanması sağlamış olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sigortalılık Kapsamı

15 Mart 2022 14:51, Salı

Sigortalılık Kapsamı Bir işverenin emrinde hizmet akdiyle çalışanlar, Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar, Kamu idarelerinde kamu görevlisi olarak çalışanlar Tarımda kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar Tarımda hizmet akdiyle süreksiz çalışanlar İsteğe bağlı sigorta primi ödeyenler, sigortalılık kapsamındadır. Ayrıca, Sigortalılık kapsamında, 6111 sayılı Kanunla; 10 günden az çalışması olan ticari taksi ve dolmuş şoförlerinin […]

Kısa Vadeli Sigorta Kolları

11 Mart 2022 17:51, Cuma

Kısa Vadeli Sigorta Kolları Kısa vadeli sigorta kolları uygulamaları ile sigortalının işe veya çalışmaya başlar başlamaz oluşabilecek risklere karşı, sigortalıya veya yakınlarına koruma sağlanması amaçlanmaktadır. Kısa vadeli sigorta kollarını nitelikleri bakımından, “Mesleki Risk” ve “Sosyal Risk” sigorta kolları olmak üzere iki ana grup altında toplamak mümkündür. – Mesleki Riskler: İş Kazaları ile Meslek Hastalıkları, – […]

Sağlık Hizmetleri Diş Tedavileri

10 Mart 2022 17:17, Perşembe

Sağlık Hizmetleri Diş Tedavileri   Sağlık Hizmetleri Diş Tedavileri Kemik içi implantların bedelleri ödenmez. Ancak; a) Maksillofasiyal travma, kist ve tümörlere bağlı olarak gelişen, maksiler ve mandibuler kemikte aşırı doku kaybının olduğu vakalarda, b) Alt ve üst çenede tek taraflı serbest sonlu dişsizlik vakalarında, c) Konjenital diş eksikliği vakalarında, ç) Dudak damak yarığı vb. doğumsal […]

İşyeri Dosyalarında Devir Ve İntikal İşlemleri
03 Mart 2022 17:14, Perşembe

İşyeri dosyalarında devir ve intikal işlemleri   İşyeri dosyalarında devir ve intikal işlemleri İşyeri bildirgesi, sigortalı çalıştırılan bir işin veya işyerinin devri halinde, yeni işveren tarafından, en geç işin veya işyerinin devralındığı tarihi takip eden on gün içinde işyerinin işlem gördüğü Kurumun ilgili ünitesine gönderilecektir. İşyeri bildirgesi, gerçek kişi olan işverenin ölümü halinde ise, mirasçılarınca, […]

Emeklilikten Sonra Tekrar Çalışma(SGDP)
02 Mart 2022 15:19, Çarşamba

Emeklilikten Sonra Tekrar Çalışma(SGDP) Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) nedir? Emeklilikten Sonra Tekrar Çalışma (SGDP) Belirli yaş, sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı şartını yerine getirip emeklilik ve yaşlılık aylığı bağlanan sigortalıların yaşlılık aylığı kesilmeden hizmet akdine tabi çalışmaları halinde işverenlerinden alınan primdir.   Sigortalıların sosyal güvenlik destek primi uygulamasına tabi olup olmadıkları ve uygulamada […]

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir