GSS borcu olanlar muayene olamaz mı?

GSS borcu olanlar muayene olamaz mı?
Gelir testi yaptırıp GSS’li olanların sağlıktan yararlanabilmesi için en temel şart SGK’ya olan borçlarını iki aydan (altmış günden) fazla aksatmamalarıdır. Bu konumda olanların eğer altmış günden fazla borcu varsa hastaneye ya da eczaneye gittiklerinde SGK Medula sistemi bu kişilere provizyon vermez, başka bir şekilde sağlık hizmetlerini SGK karşılamaz. Ta ki borçlarını ödeyene, altmış günden az borca düşürene veya yapılandırana kadar.
Sigortalıların altmış günden fazla prim ve prime ilişkin borçları bulunmakla birlikte bu borçlarını ilgili kanunlara göre taksitlendirmiş veya yapılandırmış olup ödeme yükümlülüklerini de yerine getiriyor olmaları halinde de sağlık hizmeti alması mümkündür.
Bağ-Kur’lu sigortalıların, yani şirket ortakları, vergi mükellefleri, esnaflar, muhtarlar ve çiftçilerin de sağlık hizmeti alabilmesi için borcunun bulunmaması gerekir. Zira Bağ-Kur’luların prim borçlarının ödeme yükümlüsü kendileridir.
Altmış bir gün ve daha fazla borcu bulunanlar ise hastaneye ya da eczaneye gittiklerinde SGK Medula Sistemi bu kişilere provizyon vermez, başka bir şekilde sağlık hizmetlerini SGK karşılamaz. Eski tabirle SSK’lı olararak çalışanların, yeni 4-a sigortalılarının ise böyle bir durumu yoktur.
SSK’lı çalışan, yani bir işverenin yanında çalışıp her ay aylık prim hizmet belgesi ile SGK’ya bildirilen sigortalılar adına bildirilen primler hiç ödenmemiş olsa bile bu sigortalılar hastaneye gittiklerinde sağlık hizmeti alabilir.
Zira bu şekilde 4-a sigortalıların prim borçlusu kendileri değil, işverenleridir. İşverenleri prim borcunu ödemez ise SGK işveren aleyhine icra takibi yaparak parayı tahsil etme yoluna gider. Ancak sigortalıların hastane kapısında kalmaları hiçbir şekilde söz konusu değildir.
Bir Cevap Yazın