Engelli Çalıştırma Zorunluluğu 2018 Cezası – Yüzde Kaç – Engel Oranı

Engelli çalıştırma zorunluluğu, İş Kanunu’nun 30. maddesinde detaylı bir şekilde düzenlenmiştir. Kanuna göre, işverenler, 50 veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde % 3 engelli işçi çalıştırmalıdır.

Giriş
Güncellenme
Engelli Çalıştırma Zorunluluğu 2018 Cezası – Yüzde Kaç – Engel Oranı

Engelli çalıştırma zorunluluğu, İş Kanunu’nun 30. maddesinde detaylı bir şekilde düzenlenmiştir. Kanuna göre, işverenler, 50 veya daha fazla işçi çalıştırdıkları özel sektör işyerlerinde % 3 engelli işçi çalıştırmalıdır.

Peki ama işçinin engel oranı ne olmalıdır? İşçi sayısına göre engelli işçi sayısı nasıl hesaplanmalıdır? Engelli işçi çalıştırılmadığı takdirde cezası nedir? Engelli işçi çalıştırma koşulları nelerdir?

Tüm bu soruların cevaplarını engelli çalıştırma zorunluluğu isimli yazımızda çok net bir şekilde bulabilirsiniz.

Engelli çalıştırma zorunluluğu 2018 cezası nedir?

İşverenler tarafından cevabı en çok merak edilen soruların başında engelli işçi çalıştırmama cezasının ne kadar olduğu gelmektedir.

2018 yılında 50 veya daha fazla işçi çalıştıran işverenler, işletmelerinde engelli işçi çalıştırmadıkları takdirde, her engelli ve çalıştırmadığı her ay için engelli çalıştırma zorunluluğu nedeniyle 2.295 TL idari para cezasına çarptırılmaktadır. Bu ceza, Türkiye İş Kurumu İl Müdürü tarafından doğrudan verilir.

Bu cezaya rağmen engelli kontenjan açığı doldurulmaz ise ceza verilmeye devam edilir.

Engelli işçinin engel oranı en az yüzde kaç olmalıdır?

Sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmek şartıyla işçinin engel oranı en az % 40 olmalıdır.

Engelli işçi sayısı nasıl hesaplanmalıdır?

50 veya daha fazla işçi çalıştırılan özel sektör işyerlerinde % 3 engelli işçi çalıştırma zorunluluğundan bahsetmiştik. Peki ama bu % 3 nasıl hesaplanmalıdır?

İşveren tarafından çalıştırılması gereken engelli işçi sayısı hesaplanırken aşağıdaki kurallar baz alınmalıdır.

  • Aynı iş sınırları içerisinde eğer birden fazla iş yeri söz konusu ise iş yerlerinde bulunan toplam işçi sayısına göre engelli işçi sayısı hesaplanmalıdır.
  • Engelli işçi sayısı hesaplanırken, belirli veya belirsiz süreli tüm iş sözleşmeleri dikkate alınmalı ve bu kapsamda çalışan tüm işçiler baz alınmalıdır.
  • Kısmi süreli iş sözleşmeleri de çalışma süreleri dikkate alınarak tam süreli çalışmaya dönüştürülmelidir. Bu şekilde toplama yansıtılmalıdır.
  • Eğer kısmi süreli olarak çalışan engelli işçi varsa bunlar da çalışma süreleri kapsamında tam süreli çalışmaya dünüştürülmeli ve toplam işçi sayısından düşürülmeli, eklenmemelidir.
  • Engelli işçi sayısı hesaplanırken yarıma kadar kesirler dikkate alınmaz. Yarım ve daha fazla ise tama dönüştürülür. Örneğin, 50 kişi çalışıyor. 50 x %3 = 1,5 Bu durumda, 2 kişi çalıştırılmalıdır. Eğer sonuç, 1,3 olsaydı 1 kişi çalıştırmak yeterli olacaktı.
  • İşçi sayısı tespitinde yer altı ve su altı işlerde çalışanlar hesaba katılmaz.
  • İşçi sayısı tespitinde güvenlik elemanları hesaba katılmaz.
  • Engelli çalıştırılan işçiler var ise bu işçiler de toplam işçi sayısı tespitinde hesaba katılmaz.

Engelli işçi çalıştırma koşulları nasıl olmalıdır?

İş yerlerinde engellilerin çalışmalarını kolaylaştıracak önlemlerin alınması gerekmektedir. Engelli işçilere uygun çalışma koşulları sağlanmalıdır. Sağlıkları için gerekli önlemler alınmalıdır. İşlerini yapabilmeleri için gerekli araç ve gereçler bulundurulmalıdır. Farklı herhangi bir muamelede kesinlikle bulunulmamalıdır.

Uyulması gereken süreler nedir? Engelli işçi nasıl istihdam edilmelidir?

İstihdam edilmesi gereken engelli işçiler Türkiye İş Kurumu aracılığıyla istihdam edilmelidir. Eğer kurum aracılığı olmadan bir engelli istihdamı söz konusu olmuşsa bu durum, işveren tarafından işe başlama tarihinden itibaren en geç 15 gün iş günü içerisinde Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne bildirilmeli ve tescil edilmelidir.

Önemli uyarı: Engelli işçi tescil edilmediyse kesinlikle engelli işçi statüsünde değerlendirilmez.

Peki, şimdi ise engelli işçi çalıştırma yükümlülüğü ortaya çıktıktan sonra işverenler ne yapmalıdır, buna geçelim.

  1. Adım: Böyle bir yükümlülük doğdu diyelim. Mesela işçi sayınız 37’den 50’ye çıktı. Bu durumda, 5 iş günü içerisinde işçinin niteliklerini belirterek Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüğü’nden (İŞKUR) engelli işçi talebinde bulunmalısınız.
  2. Adım: İşveren, engelli işçi açığını, bu yükümlülük doğduğu andan itibaren 30 gün içinde karşılamalıdır.
  3. Adım: İŞKUR, başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde engellileri, işveren ile görüştürür.
  4. Bu görüşmeden itibaren işveren, 15 gün içinde engelli işçi açığını gidermelidir.
  5. İşveren, işe alınmayanları gerekçesi ile İŞKUR’a bildirmelidir.
  6. Engelli işçinin İŞKUR tarafından tescili mutlaka yapılmalıdır.

Size ayrıca güzel bir duyurum var. Engelli çalıştırma zorunluluğu kapsamında iseniz hem engelli istihdamı edip hem de SGK teşviklerinden faydalanabilirsiniz. Bu kapsamda en doğru bilgiyi SGK prim teşvikleri isimli yazımızdan alabilirsiniz.

Ayrıca İhbar tazminatı şartları nelerdir? ve 2022 engelli maaşı şartları isimli yazılarımızı da okuyabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Konut Kapıcılığında Kolay İşverenlik

16 Şubat 2022 14:14, Çarşamba

Konut Kapıcılığında Kolay İşverenlik   Konut Kapıcılığında Kolay İşverenlik Konut kapıcılığı/apartman yönetimi işyerleri 01/03/2019 tarihi itibariyle kolay işverenlik kapsamına alınmıştır. 1/3/2019 tarihinden önce tescil edilmiş konut kapıcılığı işyeri işverenlerinin kolay işverenlik kapsamına geçişte yeniden işyeri bildirgesi ve sigortalı işe giriş bildirgesi vermelerine gerek bulunmamaktadır.  Konut Kapıcılığında Kolay İşverenlik Ancak tescilli işyerlerinde yeni bir sigortalı çalıştırılmaya […]

İşyeri Bildirgesinin Verilmesi

15 Şubat 2022 16:15, Salı

İşyeri Bildirgesinin Verilmesi   İşyeri Bildirgesinin Verilmesi 5510 sayılı Kanunun 11 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan düzenlemeye istinaden işverenler, örneği Kurumca hazırlanacak işyeri bildirgesini en geç sigortalı çalıştırmaya başladığı tarihte, Kuruma vermekle yükümlü tutulmuşlardır. Bu doğrultuda işyerinde, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı çalıştıran, sigortalı çalıştırılan bir işyerini devir alan […]

İşverenler Açısından Kayıt Dışı İşçi Çalıştırmanın Olumsuz Sonuçları

24 Ocak 2022 22:41, Pazartesi

İşverenler Açısından Kayıt Dışı İşçi Çalıştırmanın Olumsuz Sonuçları   İşverenler Açısından Kayıt Dışı İşçi Çalıştırmanın Olumsuz Sonuçları Kayıt dışı istihdamın toplumun sosyal ve ekonomik değerleri üzerinde birçok olumsuz etkisi bulunmakta, sadece çalışanlar değil işverenler açısından da istenmeyen sonuçlara yol açmaktadır. İşyerinde yaşanacak iş kazası ve meslek hastalıkları karşısında devlete ve işçilere karşı mesuliyet doğar. Ciddi […]

E-Devlet Başvuru
30 Ağustos 2019 14:00, Cuma

İnternet üzerinden erişimin sağlandığı ve de android cihazlarda kolayca ulaşabildiğimiz E-Devlet online işlemler, hayatımızdaki pek çok işlemi kolaylaştırmıştır. Çeşitli hizmetleri bünyesinde barındıran sistem ayrıca kamu dairelerinden alınabilen resmi belgeleri de bünyesinde barındırmaktadır. Resmi kurumlara gitmeye gerek kalmadan evraklara ulaşmak bu sayede mümkün olmaktadır. E-Devlet Başvuru işlemlerinin tamamlanmasının ardından sisteme kolaylıkla giriş yapabilirsiniz. E-Devlet Başvuru Nasıl Gerçekleştirilir? E-Devlet, […]

2019 Doğum Yardım Parası Sorgulama Ekranı
23 Ağustos 2019 16:00, Cuma

2019 yılı doğum parası sorgulanma ekranı e-Devlet Kapısı üzerinden görüntülenebilmektedir. T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen ve halk arasında çocuk parası olarak bilinen bu sosyal yardımın sorgulanma işlemi e-Devlet üzerinden saniyeler içerisinde gerçekleştirilebilmektedir. Devletin doğum sonrası ortaya çıkan masrafların giderilmesinde kullanılması amacıyla sunduğu doğum parası, 2015 yılı itibariyle pek çok aileye verildi ve […]

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir