En az 2 bin 800 lira verilecek! İşte yapmanız gerekenler

Giriş
Güncellenme
En az 2 bin 800 lira verilecek! İşte yapmanız gerekenler

Çalışırken doğum yapan annelere 2 bin 280 lira maaş verilecek. 6 aya kadar yarım gün çalışıp tam maaş alma hakkı tanınan anneler, İŞKUR’a başvurup bu imkandan faydalanabilecek. Asgari ücretten fazla kazanan annelerin maaşının yarısını işveren diğer yarısını ise devlet ödeyecek.

SSK’lı olarak çalışırken doğum yapan kadınlar, analık izni sonrasında, birinci doğumda 2 ay (15+15 gün), ikinci doğumda 4 ay, sonraki doğumlarda ise 6 ay süreyle yarım gün (part-time) çalışıp tam maaş alabilecek. Engelli çocuğu olanlarda ise bu süre 12 ay olarak uygulanıyor. Çoğul gebelikte 30’ar gün ekleniyor. Kadın isterse, haftalık çalışma süresi olan 45 saati ikiye bölebiliyor. Bunu her gün kullanabileceği gibi, haftanın belli günleri de çalışabiliyor.

ASGARİ ÜCRETTEN FAZLA 

Güneş’in haberine göre, yarım gün çalışıp, çocuğuyla daha fazla zaman geçirene devlet teşvik de veriyor. Bu kapsamda, yarım gün çalışan annenin maaşının yarısını işveren, 1.270 lirasını devlet, İŞKUR aracılığıyla ödüyor. Annenin asgari ücretle çalıştığını varsayarak, 2 bin 20 liranın 1.010 lirasını işveren, 1.270 lirasını devlet ödüyor. Yani asgari ücretli anne, 2 bin 280 lirayla asgari ücretten fazla alıyor.

İŞVEREN ENGELLEYEMİYOR 

Yasaya göre, yarım çalışma uygulamasından, doğum yapan kadınla 3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın veya erkek yararlanabiliyor. Bu şartlara sahip olanların, sağlanan imkandan yararlanabilmesi için, öncelikle çalıştıkları işyerlerine dilekçeyle başvurması gerekiyor. İşverenin, işçinin yarım çalışma talebini engelleme yetkisi bulunmuyor. İşveren, yarım çalışma yapacağı gün ve saat aralıklarını belirleyip işçiyi uygulama kapsamında çalıştırıyor.

İŞTEN ÇIKARAN TAZMİNAT ÖDER 

İşveren, işçinin kısmi süreli çalışma talebini bir ay içinde karşılamak zorunda. Bir ay içinde yazılı olarak talebi karşıladığını bildirmezse, işçi, dilekçede belirttiği tarihten itibaren kısmi zamanlı çalışmaya başlayabilir. Bu durumda işveren işçiyi işten atarsa, ihbar ve kıdem tazminatını ödemek zorunda kalır.

DESTEK ŞARTLARI NELER? 

Yarım çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için temel şart, Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) kayıtlı işçi olmak. Ancak kayıtlı işçi olmak yetmiyor, şu şartlar da var: Doğumdan önce 3 yıl çalışılmış olması ve SGK’ya en az 600 gün süreyle işsizlik sigortası primi yatırılmış olması gerekiyor. * Çocuğun sağ olarak doğması ve yarım çalışma ödeneği alındığı sırada da hayatta olması gerekiyor. * Doğum izninin bitiminin ardından yarım gün çalışılması gerekiyor.

BABALAR DA YARARLANIYOR

Yarı zamanlı çalışma hakkından, eşi doğum yapmış memur babalar da yararlanabiliyor. Erkek memurlar, babalık izninin bitiminden sonra isterlerse, yarı zamanlı çalışma için başvurabiliyor. Ayrıca erkekler, çocuğun mecburi ilköğretim çağına gelene kadar, yarı zamanlı çalışma hakkından da istifade edebiliyor. Tabii, yine maaşın yarısı ödeniyor. Eşi çalışmayan babalar ise bu haktan yararlanamıyor. Bununla birlikte doğumda veya doğum sonrasında annenin ölümü halinde, doğum sonrası kullanılmayan analık iznini baba kullanabiliyor.

BAŞVURU İŞKUR’A 

Bu haktan yararlanmak için, analıkizninin, yani 112 günlük sürenin bittiği tarihten itibaren 30 gün içinde, en yakın İŞKUR şubesine doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesiyle başvuruda bulunmak gerekiyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Çırak ve Mesleki Eğitim Görenlerin Primleri

12 Şubat 2022 13:55, Cumartesi

Çırak ve Mesleki Eğitim Görenlerin Primleri   Çırak ve öğrenciler için; Çırak ve Mesleki Eğitim Görenlerin Primleri 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun 25 inci maddesinin dördüncü fıkrası uyarınca; aday çırak, çıraklar, işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler ile mesleki ve teknik ortaöğretim okul ve kurumlarında okumakta iken staja, tamamlayıcı eğitime veya alan eğitimine tabi tutulan öğrencilerin sigorta […]

SSK (SGK) Primi Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

10 Şubat 2022 16:49, Perşembe

SSK (SGK) Primi Nedir ve Nasıl Hesaplanır? SSK (SGK) Primi Nedir ve Nasıl Hesaplanır? Sosyal devletlerde, vatandaşların sağlık hizmetleri almaları ve emekli olmaları çeşitli sigorta sistemleriyle sağlanır. Bu sigortalarla ve ödenen SSK (SGK) primleriyle hastalık, kaza ve yaşlılık durumlarında yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçilmesi hedeflenir.  SSK primi nedir sorusuna cevap verecek olursak; SSK primi işverenin çalışanların […]

İŞKUR Kursiyerlerinin Genel Sağlık Sigortalılığı

04 Şubat 2022 22:41, Cuma

İŞKUR Kursiyerlerinin Genel Sağlık Sigortalılığı İŞKUR Kursiyerlerinin Genel Sağlık Sigortalılığı 6111 sayılı Kanun ile Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen meslek edindirme, geliştirme ve değiştirme eğitimine katılan kursiyerlerden bakmakla yükümlü durumunda olmayanların, genel sağlık sigortası primleri Türkiye İş Kurumu tarafından ödenmek suretiyle genel sağlık sigortalılığı kapsamına alınması,  kursiyerlerin kendileri ile varsa bunların eş, çocuk ana ve […]

Gündelikçi ve bakıcı için SGK’ya prim nasıl yatırılır?
29 Kasım 2021 16:15, Pazartesi

Gündelikçi ve bakıcı için SGK’ya prim nasıl yatırılır? Gündelikçi ve bakıcı için SGK’ya prim nasıl yatırılır? Gündelikçi ve bakıcılar için yatırılacak aylık prim bildirgesinin Sosyal Güvenlik Kurumu için oluşturulan internet sitesi üzerinden bildirilmesi gerekir. Aylık prim bildirgesinde, çalışanın çalıştığı ve çalışmadığı gün sayısı ile çalışmadığı günlerin çalışmama nedenleri bildirilir. Bu bildirge ile tahakkuk fişi alınır. Tahakkuk […]

Memur-Sen zam talebini açıkladı
25 Temmuz 2019 08:53, Perşembe

Memur-Sen, 2020-2021 Toplu Sözleşmesinde taban aylığa seyyanen 200 TL, ilk yıl yüzde 8+7, ikinci yıl yüzde 6+6 zam ve 1. yıl yüzde 3, 2. yıl yüzde 2 refah payı talep etti. Memur-Sen, 2020-2021 Toplu Sözleşmesi’nde taban aylığa seyyanen 200 lira, ilk yıl yüzde 8 7, ikinci yıl yüzde 6 6 zam ve birinci yıl yüzde […]

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir