‘Affa’ elektronik olarak başvurmak mümkün

Giriş
Güncellenme
‘Affa’ elektronik olarak başvurmak mümkün
SGK

Af kanunundan yararlanmak için nereye, ne zamana kadar ve hangi evraklar ile başvurulabilir, internet üzerinden başvuru imkânı var mı?

Kamuoyunda ‘Torba Yasa’ ve ‘Af Kanunu’ olarak bilinen 6111 sayılı kanun, 25 Şubat 2011 tarihli ve mükerrer 27857 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanunun uygulamasına ilişkin olarak Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ile Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı (SGK) hazırlamış oldukları 142 sayfalık genel tebliğ ve 64 sayfalık genelge taslaklarını kurumsal internet sayfalarına (www.gib.gov.tr ve www.sgk.gov.tr) ekledi. GİB’in tebliğ taslağı için [email protected] ve SGK’nın genelgesi için de yenidenyapila[email protected] e-posta adresine görüş ve öneriler iletiliyor.

Kanunun getirdiği imkânlardan bir an önce faydalanmak isteyenler, tebliğ ve genelge taslakları ekinde yer alan bildirim, form ya da dilekçeleri kullanarak ilgili vergi dairelerine ya da sosyal güvenlik merkezi/il müdürlüklerine şahsen başvurabilecekleri gibi, tebliğ ve genelgede yer verilen özel bazı düzenlemeler kapsamında ilgili kurumların internet sayfalarından elektronik olarak başvurularını yapabilecekler.

GİB e-beyanname ortamında, SGK da e-sigorta ortamında bazı başvuru ve beyanların internetten elektronik ortamda yapılabilmesi için gerekli hazırlıklara başladı.

Bunun için gerekli programların başvuru sahipleri tarafından bilgisayarlarına indirilmesi, mevcut programların ise güncellenmesi; bazı başvuru ve beyanların ise kâğıt ortamında yapılması gerekiyor. Gerek vergi, gerekse prim borçlarını yapılandırmak isteyenlerin en geç 2 Mayıs’ta mesai bitimine kadar bağlı oldukları vergi dairelerine ya da SGK merkezlerine başvurmaları gerekiyor. GİB’in yayınladığı tebliğ taslağına bağlı olarak vergi borçlarının yapılandırılmasına ilişkin uygulamaya dair açıklamalarımız ise şöyle:

Kesinleşmiş alacaklarla ilgili hükümler

2 Mayıs 2011 günü mesai saati bitimine kadar tebliğ ekinde yer alan başvuru dilekçeleri (Ek:2/A, 2/B, 2/C), Maliye Bakanlığı’na bağlı vergi dairelerine ödenecek kesinleşmiş alacaklar için madde hükmünden yararlanmak isteyen borçlularca kullanılmak üzere düzenlenmiş olup alacaklı diğer idarelerce örneğe uygun başvuru dilekçelerinin hazırlanarak borçluların kullanımına sunulması icap ediyor. Yapılandırılarak taksitlendirilen borçlarını mahsuben ödemek isteyenler tebliğ ekindeki (Ek:2/D) dilekçe ile başvurmaları gerekiyor.

Pişmanlıkla ya da kendiliğinden yapılan beyana ilişkin durum

Kanun hükmünden yararlanarak pişmanlıkla beyanname vermek isteyen mükelleflerin tebliğin ekinde yer alan (Ek:6/A) örneğe uygun başvuru dilekçesiyle birlikte kapsama giren dönemlere ilişkin vergi beyannamelerini 2 Mayıs mesai saati bitimine kadar vermeleri gerekiyor. VUK Madde 30 kapsamında kendiliğinden verilen beyannameler kapsamında kanundan yararlanmak isteyen mükelleflerin bu tebliğin ekinde yer alan (Ek:6/B) örneğe uygun başvuru dilekçesiyle birlikte vergi beyannamelerini 2 Mayıs mesai saati bitimine kadar bağlı oldukları vergi dairelerine vermeleri gerekiyor. Beyannamelerini elektronik ortamda göndermek zorunda olan mükellefler, pişmanlıkla beyan edecekleri beyannamelerini de e-beyanname sisteminden gönderecekler.

Kesinleşmemiş veya dava safhasındaki amme alacakları

Maliye Bakanlığı’na bağlı vergi dairelerince ikmalen, re’sen veya idarece yapılan tarhiyatlarla ilgili davalara konu alacaklar açısından kanun hükmünden yararlanmak isteyenlerin tebliğ ekinde yer alan durumlarına uygun dilekçeyi (Ek:4/A, 4/B, 4/C) iki örnek hazırlayarak 2 Mayıs mesai saati bitimine kadar bağlı bulundukları vergi dairesine vermeleri gerekiyor. 6111 sayılı Kanunun 3. maddesinin dördüncü fıkrası hükmünden yararlanmak isteyen borçluların, idari para cezalarına karşı dava açtıkları idarelere başvuruda bulunmaları ve 3.maddesi kapsamında kanun hükmünden yararlanmak istediklerini ve davadan vazgeçtiklerini belirtir tebliğ ekinde yer alan durumlarına uygun dilekçeyi (Ek:4/D-1, 4/D-2, 4/D-3) 3 (üç) örnek olarak hazırlayarak 2 Mayıs 2011 tarihi mesai saati bitimine kadar ilgili idarelere vermek suretiyle başvurmaları gerekiyor.

İnceleme veya tarhiyat safhasında bulunan işlemler hakkında

Kanun hükmünden yararlanmak isteyen mükelleflerin, bu işlemlerin tamamlanmasından sonra tarh edilen vergi ve kesilen cezalara ilişkin ihbarnamelerin tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içerisinde tebliğ ekinde yer alan (Ek:5) dilekçe örneğine uygun şekilde yazılı olarak başvurmaları gerekiyor.

Yapılandırılan borçların taksitlendirilmesi, ödeme şekli ve süresi

Mükellefler başvuru dilekçesinde ya da formundaki ilgili bölüme kaç taksitte ödemek istediklerini yazmak, belirtmek zorundalar. İkişer aylık dönemler halinde 6, 9, 12 veya azami 18 eşit taksit yapılabilecek. Mükelleflere bir ödeme planı verilecek. Vergi yapılandırmasında ilk taksit ödeme dönemi 2011/Mayıs ayıdır. Taksit yapılması halinde TEFE/ÜFE endeksine göre yeninden yapılandırılan borç ayrıca aşağıdaki katsayılara göre artırılacak.

1) Altı eşit taksit için  (1.05)
2) Dokuz eşit taksit için  (1.07)
3) Oniki eşit taksit için  (1.10)
4) Onsekiz eşit taksit için  (1.15)

Tebliğde yer alan açıklamaya göre, taksit seçeneği belirlenmezse idare tarafından en uzun süreye göre taksitlendirme yapılacak. Borçlarını vergi alacaklarına mahsuben ödemek isteyen mükelleflerin tebliğ ekindeki (Ek:2/E) dilekçe ile taleplerini vergi dairelerine bildirmeleri gerekiyor. Tahakkuk eden vergi www.gib.gov.tr adresi üzerinden kredi kartına taksitlendirme yapılarak da ödenebilecek. Ödenecek vergiler kanunen kabul edilmeyen gider olarak kayıtlara alınacak.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Sigortalılık Kapsamı

15 Mart 2022 14:51, Salı

Sigortalılık Kapsamı Bir işverenin emrinde hizmet akdiyle çalışanlar, Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar, Kamu idarelerinde kamu görevlisi olarak çalışanlar Tarımda kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanlar Tarımda hizmet akdiyle süreksiz çalışanlar İsteğe bağlı sigorta primi ödeyenler, sigortalılık kapsamındadır. Ayrıca, Sigortalılık kapsamında, 6111 sayılı Kanunla; 10 günden az çalışması olan ticari taksi ve dolmuş şoförlerinin […]

Kısa Vadeli Sigorta Kolları

11 Mart 2022 17:51, Cuma

Kısa Vadeli Sigorta Kolları Kısa vadeli sigorta kolları uygulamaları ile sigortalının işe veya çalışmaya başlar başlamaz oluşabilecek risklere karşı, sigortalıya veya yakınlarına koruma sağlanması amaçlanmaktadır. Kısa vadeli sigorta kollarını nitelikleri bakımından, “Mesleki Risk” ve “Sosyal Risk” sigorta kolları olmak üzere iki ana grup altında toplamak mümkündür. – Mesleki Riskler: İş Kazaları ile Meslek Hastalıkları, – […]

Sağlık Hizmetleri Diş Tedavileri

10 Mart 2022 17:17, Perşembe

Sağlık Hizmetleri Diş Tedavileri   Sağlık Hizmetleri Diş Tedavileri Kemik içi implantların bedelleri ödenmez. Ancak; a) Maksillofasiyal travma, kist ve tümörlere bağlı olarak gelişen, maksiler ve mandibuler kemikte aşırı doku kaybının olduğu vakalarda, b) Alt ve üst çenede tek taraflı serbest sonlu dişsizlik vakalarında, c) Konjenital diş eksikliği vakalarında, ç) Dudak damak yarığı vb. doğumsal […]

İşyeri Dosyalarında Devir Ve İntikal İşlemleri
03 Mart 2022 17:14, Perşembe

İşyeri dosyalarında devir ve intikal işlemleri   İşyeri dosyalarında devir ve intikal işlemleri İşyeri bildirgesi, sigortalı çalıştırılan bir işin veya işyerinin devri halinde, yeni işveren tarafından, en geç işin veya işyerinin devralındığı tarihi takip eden on gün içinde işyerinin işlem gördüğü Kurumun ilgili ünitesine gönderilecektir. İşyeri bildirgesi, gerçek kişi olan işverenin ölümü halinde ise, mirasçılarınca, […]

Emeklilikten Sonra Tekrar Çalışma(SGDP)
02 Mart 2022 15:19, Çarşamba

Emeklilikten Sonra Tekrar Çalışma(SGDP) Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) nedir? Emeklilikten Sonra Tekrar Çalışma (SGDP) Belirli yaş, sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısı şartını yerine getirip emeklilik ve yaşlılık aylığı bağlanan sigortalıların yaşlılık aylığı kesilmeden hizmet akdine tabi çalışmaları halinde işverenlerinden alınan primdir.   Sigortalıların sosyal güvenlik destek primi uygulamasına tabi olup olmadıkları ve uygulamada […]

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir