2019 BAĞ-KUR Primleri Ne Kadar Olacak?

Giriş
Güncellenme
2019 BAĞ-KUR Primleri Ne Kadar Olacak?

Bağ Kur primleri 2019 rakamları 5510 sayılı kanun gereği ile asgari ücretlerin belirlenmesinden sonra belli olmuştur. Bağ Kur kapsamında birçok vatandaşı ilgilendiren 2019 bağ kur prim ödemeleri tutarları 01 Ocak 2019 ile 31 Aralık 2019 tarihleri arasında çiftçi ve esnaf bağ kur ödeme tutarları, isteğe bağlı ödenen prim tutarları açıklanmıştır. Bağ Kur prim borcu bulunmayan esnaf ve çiftçi sigortalıları için prim ödemelerinden faydalanabilecekleri önemli Bağ-Kur prim indirimi bulunmaktadır.

Zirai faaliyet göstererek ziraat odasında kayıtlı bulunan çiftçilerin sürekli olarak prim borcu bulunuyorsa ve borçlu olarak çiftçilik faaliyetleri devam ediyorsa prim borçlanmaları otomatik olarak indirimsiz bir şekilde devam etmektedir. Borçları nedeni ile toplu ödeme yapmak istense bile %5 indirimden yararlanma hakkı bulunmamaktadır. Toplu ödemelerde indirimden yararlanmak için bazı dönemler çıkmakta olan Sosyal Güvenlik Kurumu bağ kur prim affı dönemlerinden faydalanılması gerekmektedir. Bu dönemleri takip eden bağ kur borçluları;

  • Peşin ödemelerden,
  • Taksitle ödemelerden,
  • Uzun vadede olmaması şartı ile indirimli yararlanabilirler.

BAĞ-KUR borcu olan kişiler sağlık kurumlarında sağlıktan faydalanma konusunda sıkıntı yaşamaktadırlar.

2019 BAĞ-KUR Prim Ödeme Tutarları

Bağ kur primlerinin gününde ödeyerek kuruma herhangi bir prim borcu bulunmayan kişiler prim ödemelerinde %5 oranında indirimli ödeme şansına sahip olmaktadırlar. Bağ kur ödemelerini düzenli olarak yapan ve geçmiş dönemlere ait borçları bulunmayan kişiler %5 indirimli prim ödemelerinden yararlanabilirler. Buna göre 2019 Yılı bağ kur primi ne kadar olduğu şu şekilde belirlenmiştir;

  • Tarım ve çiftçilikle uğraşan bağ kurlu kişilerin prim ödemeleri aylık 653,99 TL olmaktadır. Kuruma yönelik eski prim borcu olan kişilerin ödeyeceği en düşük aylık prim ödemesi tutarı ise 764,84 TL olmaktadır.
  • Şirket ortağı olarak ya da esnaf olarak bağ kurdan yararlanan kişilerin en düşük prim ödeme tutarları aylık olarak 754,61 TL olmaktadır. Kuruma yönelik eski prim borcu olan kişilerin ödeyeceği en düşük aylık prim ödemesi tutarı ise 882,65 TL olmaktadır. En yüksek şirket ortağı ve en yüksek esnaf bağ kur primiödeme tutarları aylık 6.619,85 TL olmaktadır.
  • İsteğe bağlı olarak bağ kur prim ödemesi yapan kişiler %5 oranında indirimden yararlanma hakkına sahip değillerdir. İsteğe bağlı bağ kur prim ödemeleri 2019 ödeme tutarları en düşük 818,56 ve en yüksek 6.139,20 TL olmaktadır.

Bağ-kur prim hesaplama ve beyan edilecek gelir bulma işlemlerini internet üzerinden gerçekleştirmek mümkün olmaktadır. Sistemin beyanınıza göre otomatik olarak hesaplayacağı tutarlar tavan ve taban sınırında olmalıdır. Tavan ve taban sınırı dışında girilen prim tutarı sistem tarafından düzeltilmektedir.

BAĞ-KUR Prim Ödemeleri Nereye Yapılmaktadır?

Bağ Kur prim ödemeleri her ay düzenli olarak yapılması gereken ödemelerdir. Bir aylık ödeme dönemi ikinci ayın sonuna kadar yapılabilmektedir. Örneğin; şubat ayına ait bağ kur prim ödemeleri mart ayının sonuna kadar ödenebilir, mart ayına ait prim ödemeleri nisan ayının sonuna kadar ödenebilir. Prim ödemelerini her ay düzenli bir şekilde ödeyen kişilerin indirimden yararlanma hakları bulunmaktadır.

Her ay düzenli ödeme yapan kişiler kurumun sağladığı avantajlı ödemeden yararlanma hakkına sahip olmaktadır. Prim ödemeleri Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı olan bankalardan ya da PTT şubelerinden yapılabilmektedir. Anlaşmalı bankalara yapılan ödemeler internet bankacılığı kullanan kişiler tarafından bankacılık hizmetlerinden ya da mobil bankacılık uygulamasından kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Internet ve mobil üzerinden yapılan bağ kur prim ödemelerde sırasıyla uygulanacak işlemler;

  • Bankanın menüsünden ‘Ödemeler’ sekmesini seçerek ekrana gelecek ödeme seçeneklerinin gelmesini sağlanır.
  • Açılacak olan sayfada Sosyal Güvenlik Kurumu ödemelerinin seçilmesi gerekir.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu ödemelerine tıklayarak 4B bağ kur ödemeleri ilgili sayfasının ekrana gelmesi sağlanır.
  • Bu bölümde kişilerin T.C Kimlik numaralarını yazmaları gerekir.
  • T.C. kimlik numarasının yazılması ardından ilgili kişinin ödemesi gereken bağ kur prim ödemesi için gerekli olan tutar ekrana gelecektir.

BAĞ-KUR Prim Ödemeleri Yapılabilen Bankalar

Bağ-kur prim ödemelerinin yapılabileceği anlaşmalı bankalardan bazıları şunlardır;

  • Garanti Bankası: internet bankacılığını kullanarak ya da telefon şubesi ile bağ kur prim ödemeleri yapılmaktadır.
  • Yapı ve Kredi Bankası: internet bankacılığı ile ya da banka hesabı aracılığı ile ödeme yapmak mümkün olmaktadır. Ayrıca banka kredi kartı ile yapılan ödemeleri kabul etmektedir.
  • Denizbank: banka hesabına otomatik olarak ödeme talimatı vererek ya da şubelere giderek ödeme yapılabilir. Internet bankacılığını kullanan kişiler online olarak ödeme yapabilirler.
  • Ziraat Bankası: Bağ kur prim ödeme işlemleri, taksit peşinatı ve geçmiş dönem borç ödemeleri Ziraat Bankasından yapılabilir.
  • Halkbank: Halkbank aracılığı ile yapılan ödemeler internet üzerinden yapılmaktadır.
  • Vakıfbank: Telefon ve Vakıfbank şubelerinden, internet bankacılığından ve ATM’lerden bağ kur prim ödeme işlemleri yapılmaktadır.
  • Akbank: Akbank şubelerinden ve Akbank direkt aracılığı ile bağ kur prim ödemesi yapılabilir.
  • TEB Bankası: Internet bankacılığı ile ve kredi kartı ile ödeme yapılabilir.
  • Finansbank: Internet üzerinden ödeme yapılmaktadır.
  • Türkiye İş Bankası: Telefon şubesinden, online işlem merkezinden ve ATM’lerden ödeme yapılmaktadır.
  • Bank Asya: Prim ödemelerini Bank Asya’dan yapan kişiler ödemeleri için Alo Asya telefon bankacılığını kullanabilirler. Ayrıca kredi kartına otomatik ödeme talimatı vererek ödemelerin gerçekleşmesi mümkün olmaktadır.

Bağ kur prim borçlarının Sosyal Güvenlik Kurumu anlaşmalı bankalarından yapılan ödemelerinde devletin belirlemiş olduğu iki sistem mevcuttur. Bu sistemler;

  • Online banka tahsilât sisteminde kuruma gitmeye gerek kalmadan prim borç ödeme işlemleri internet üzerinden gerçekleştirilmektedir.
  • Merkezi tahsilât sistemidir. Devletin anlaşma yaptığı bankalardan yapılan ödemelerde her geçen gün artan anlaşmalı bankalar sayesinde sıra bekleme oranı gittikçe daha az olmaktadır.

Bağ-Kur Primlerinin Kredi Kartı Ödenmesi

Bağ-kur prim ödemelerini kredi kartı ile yapmak isteyen kişiler bu işlemi bazı bankaların kredi kartları ile yapabilirler. Bağ kur prim ödemeleri için Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşmalı olan bankalardan bazıları kredi kartı ile yapılan prim ödemelerinin kabul etmektedir. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken bir konu bazı bankaların kredi kartı ödemelerinde komisyon ücreti almalarıdır. Örneğin; TEB bankasından yapılan ödemelerde kredi kartı kullanmak mümkün olmakta ancak banka tarafından bağ kur ödemesinin kredi kartı ile yapan kişiden komisyon ücreti almaktadır.

Bağ-Kur Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Bağ-kur sorgulama işlemleri e-devlet sistemine taşınarak daha güvenilir ve daha kolay hizmet alınması sağlanmıştır. E-Devlet sistemine giriş yaparak bağ kur sorgulaması işlemlerinin pratik bir şekilde yapabilen vatandaşların sistemden yararlanmak için şifreye sahip olmaları gerekir. PTT şubelerinden temin edilecek şifre ve T.C kimlik numarası ile sisteme giriş yaparak bağ kur sorgulama işlemlerinin yapmak mümkün olmaktadır. Kendi adına bağımsız olarak çalışan 4B bağ kur sigortalı vatandaşları bağ kur sorgulaması yaparak;

  • 4B hizmet sürelerinin öğrenebilirler.
  • 4B hizmete başlama sürelerinin öğrenebilirler.
  • Terk ve talep tarihlerinin öğrenebilirler.
  • Bağ kur prim borçlarını öğrenebilirler.

Emeklilik işlemleri ile ilgili bilgileri görebilir ve hizmet süresi hesaplamalarını görebilirler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Maluliyet Aylığı

21 Şubat 2022 14:16, Pazartesi

Maluliyet Aylığı   Maluliyet Başvuru Koşulları :   Maluliyet Aylığı En az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak 1800 gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malûl olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın 1800 gün malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması şartlarına haiz olmanız gerekir.   Nereye Başvuruda Bulunulur:   […]

Bağ-Kur ve SSK Sigortalılık Çakışmasında Yeni Uygulama

11 Şubat 2022 16:31, Cuma

Bağ-Kur ve SSK Sigortalılık Çakışmasında Yeni Uygulama   Bağ-Kur ve SSK Sigortalılık Çakışmasında Yeni Uygulama 2006 yılından bu yana SGK çatısı altında toplanan farklı çeşitlerdeki sigortalardan SSK ve Bağ-Kur çakışmasında yeni bir düzenleme getirildi. Bağ-Kur ve SSK Sigortalılık Çakışmasında Yeni Uygulama Sosyal güvenlik kurumlarının tümü 2006 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altında toplandı. Ancak […]

SGK ile Bağ-kur Arasındaki Farklar Nelerdir?

13 Aralık 2021 21:17, Pazartesi

SGK ile Bağ-kur Arasındaki Farklar Nelerdir? SGK ile Bağ-kur Arasındaki Farklar Nelerdir? Emeklilik hesaplamalarında önemli farklar bulunmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu altında SGK (4-A), Bağ-Kur (4-B) ve emekli sandığı (4-C) çalışanlar mevcuttur. SGK ile Bağ-kur Arasındaki Farklar Nelerdir? SGK (4-A) ile Bağ-Kur (4-B) arasındaki çalışan ve emekli açısından farkları,  birbirlerine göre avantajları ve dezavantajları ile ilgili […]

İnternette emekli maaşımı nasıl hesaplarım?
11 Kasım 2021 16:02, Perşembe

İnternette emekli maaşımı nasıl hesaplarım? Emekli olma zamanı hesaplaması için işe girilen yıl, faaliyette bulunulan dönemler, 4A, 4B ve 4C olarak değerlendirdiğimiz çalışma şekilleri önemlidir. 4A bir işverenin yanında sigortalı olarak çalışana karşılık gelir. 4B mahallede yer alan bakkal, manav, kasap gibi esnafları kapsar. Bu kişiler kendi hesaplarına çalışır. 4C ise devlet memuru tabir edilen […]

Bağ-Kur prim sorgulama nasıl yapılır?
04 Kasım 2021 12:56, Perşembe

Bağ-Kur prim sorgulama nasıl yapılır? Bağ-Kur halk arasındaki tabiriyle kamu açısından bakıldığında 4B olarak nitelendirilir. 4B hizmet dökümü sorgulaması ise kolaylıkla yapılabilir. Bunun için TC kimlik numarası bilgisi Sosyal Güvenlik Kurumu’nda girilir.    Gün sorgulama bölümüne girildiğinde size özel bilgiler girildiğinde açılan hizmet ekranında karşınıza 4A ve 4B sorgu ekranı çıkar. 4B sorgu ekranına tıkladığınızda […]

YORUMLAR

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir